Projektanpassad processledning
ELLACON erbjuder projektanpassad processledning genom att stötta projektledningen att skapa tydlighet i projektet och välja de metoder och arbetssätt som lämpar sig bäst för den verksamhet och de målsättningar som projektet genomförs för.
För det aktuella projektet görs en analys över nuläge; vad vet man, vad vet man inte, vad tänker man ta reda på och vad förbli okänt? Utifrån nuläge och målbild läggs en plan för hur genomförandet ska ske och vilka metoder och verktyg som stärker processen och skapar effektiv framdrift i projektet.
ELLACON erbjuder helhetsuppdrag som processledare i större projekt, eller punktinsatser och rådgivning utifrån en analys av nuläget.
Verksamhetsutveckling, utbildning och projektledarstöd
ELLACON riktar sig inte bara till projekt utan även till verksamheter som vill utvecklas och öka sin kompetens. Har din organisation behov av kurser inom projektledning och processledning, så hjälper ELLACON er med det. Det finns färdiga koncept inom projektledning och projekteringsledning, eller också anpassar vi ett upplägg efter era önskemål.
ELLACON samarbetar med Byggakademin sedan 2020.
Ibland är det inte kunskapen som saknas utan stödet från någon att diskutera kunskapen med. Med processledning som grund och förmågan att förbättra arbetssätt utifrån gällande projektförutsättningar erbjuder ELLACON stöd och rådgivning till enskilda projektledare, där både kompetens och tillvägagångssätt diskuteras.
Paketerbjudande: Projektuppstart
Bästa sättet att tillgodose en bra process för ditt projektgenomförande är att lägga mycket av tiden i början till att just se över metodval och arbetssätt. Därför erbjuder ELLACON sig att hjälpa er starta upp ert projekt. Varje projekt är unikt och måste därför anpassas efter det nuläge som råder, projektets art och storlek. I paketet ingår
- Nulägesanalys
- Riskworkshop
- Planeringsworkshop för övergripande tidplan
- Rådgivning gällande val av arbetssätt

Vad är Processledning och VDC?
Målfokuserad processledning
Hur får kunden det projektresultat som de förväntar sig? Är beställningen tydligt formulerad och stämmer kravställningen överens med kundens behov? Alla ovan frågor bottnar i hur väl formulerad projektets målbild är, och varför projektet genomförs. I projekt där målen är tydligt förankrade i organisationen och alla vet vad som ska levereras, blir ställningstaganden och beslut under processen lättare att hantera. Att veta vad som ska göras och varför gör det lättare att utvärdera och välja rätt resurser för att utföra projektet. Även planering av metoder och projektrytm påverkas av vilket mål som ska uppnås.
För projekt där målbilden kommuniceras och eftersträvas genom hela projektet, ges möjligheten att också arbeta med rätt saker, alltså fokusera på de arbetsuppgifter och tillvägagångssätt som leder oss till målet. Hur vet vi vad som är rätt? Om projektet är på rätt väg bedöms lättast vid projektuppföljningar och delmål i projektet.
Arbetssätt för målfokuserad projektledning
Målfokuserat projektledning handlar främst om att kommunicera mål, agera med dem i åtanke och följa upp hur de efterlevs. Detta kräver arbetsmoment där organisation och individ spelar stor roll, vilket medför att ett väl utformade kommunikationsvägar och arbetssätt är A och O för den här typen av projekt. I takt med att projektet förverkligas förändras förutsättningar för utförande, det kräver att också arbetssätten förändras. En metod som passade det förra projektet behöver inte vara bästa valet för ditt nästa projekt.
I projekt är individer ofta nya för varandra och kommer med olika vanor och arbetssätt in i projektet. Det är därför lika viktigt att belysa HUR saker ska göras, som VAD som ska göras. Enligt valnötsmodellen, som handlar om hur en grupp löser en uppgift, menar man att om gruppen lägger 80% av tiden under de första 20% av perioden att lära känna varandra och sätta gemensamt accepterade arbetssätt kommer resterande del av projektet att fokusera på VAD som ska göras och processen mot målet blir lättare att styra. Vilka arbetssätt som väljs är beroende av vilka parametrar som är styrande och andra förutsättningar som ges projektet, men syftet med en metod måste alltid vara att underlätta styrningen mot målet.
VDC – Virtual Design and Construction
VDC är en projektmetod som möjliggör för flera intressenter att samarbete med samma data, modeller och visualiseringar på ett effektivt sätt. Genom att samordna och prioritera alla intressenters målbild och krav, skapas tydlighet för att välja de system som möjliggör efterfrågad funktion för slutresultatet. Hur arbete med att välja och dimensionera dessa system ska gå till beskrivs genom de processer som är bäst lämpade för att respektive system. På samma sätt är det viktigt att fråga sig ”vem är bäst lämpad att göra jobbet” och vilken information behöver de för att genomföra sin uppgift. Genom denna projektmetodik skapas ”bara” den delmängd av arbete som krävs för att nå slutresultatet, inte en massa arbete där bara vissa delar är till nytta för andra inom projektet.
Genom att göra mer och rätt saker tidigt i projektet, ökar sannolikheten att resurserna i projektet används rätt från början och färre omtag i projektet riskerar att behöva göras.
VDC metodiken kommer från Stanford University och går att läsa mer om här
